T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SANCAKTEPE - Sancaktepe Musa Efendi Anadolu İmam Hatip Lisesi

OKULUMUZU TANIYALIM

İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OKUL TANITIM FORMU

İLÇESİ

SANCAKTEPE

OKULUN ADI

SANCAKTEPE MUSA EFENDİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

OKUL ADININ VERİLME GEREKÇESİ

BAĞIŞÇI DERNEĞİN TALEBİ

OKULUN ADRESİ /TELEFONU

ABDURRAHMANGAZİMAHALLESİ İSLAMOĞLU CADDESİ NO:15 SANCAKTEPE / İSTANBUL /  0216 514 75 01

OKUL MÜDÜRÜ/TELEFONU

ALİ KOCAMAN / 0544 280 68 49

OKULUN AÇILIŞ TARİHİ

2018

ÖĞRETİM ŞEKLİ

TAM GÜN

OKUL İLE İLGİLİ BİLGİLER

5. sınıf

6. sınıf

7. sınıf

8. sınıf

9. sınıf

10. sınıf

11.sınıf

12. sınıf

ÖĞRENCİ SAYISI

69

77

87

62

20

28

36

11

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI

390

ŞUBE SAYISI

4

4

5

3

1

2

2

1

ÖĞRETMEN SAYISI

1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı, 30 Öğretmen = Toplam 33

 

VAR / YOK

KAPASİTE

OKUL BAHÇESİ

VAR

4000m2

KONFERANS SALONU

VAR

200 KİŞİLİK

SPOR SALONU

VAR

320m2

YEMEKHANE

VAR

500 KİŞİLİK

FATİH PROJESİ UYGULANIP -UYGULANMADIĞI

UYGULANIYOR

                   

 

 

 

OKULUN TARİHÇESİ

Okulumuz ve yanındaki uygulama camii bağışçı “Bir Gönül Derneği” tarafından yaptırılmıştır. Okul inşaatına 2017 yılında başlanmış olup 2018 yılında tamamlanarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında eğitim hayatına başlamıştır. Bağışçı derneğin teklifi üzerine okulumuzun ismi Sancaktepe Musa Efendi Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak belirlenmiştir.

Sancaktepe – Abdurrahman Gazi Mahallesinde 8000 m² alan üzerine 3 kat olarak inşa edilen binamızda 24 derslik; kimya, biyoloji ve fen laboratuvarları; hat, kıraat, hafızlık sınıfları;  akıl oyunları sınıfı, çok amaçlı salon, toplantı salonu, konferans salonu; mescit ve yemekhane; kapalı spor salonu, basketbol sahası, masa tenisi alanları ve halı saha mevcuttur.

Okulumuz “İlahiyat Odaklı Hafızların Öğrenim Gördüğü Hafızlık Proje Lisesi”dir. Lise bölümüne öğrenciler yetenek sınavı ile alınmaktadır. Lise bölümünde okul eğitimi yanında talebelerimize klasik ve pratik Arapça eğitimi verilmektedir. Aynı zamanda hâfızlıklarını da tekrar ederek hâfızlık pekiştirme imkânı sunulmaktadır.

Okulumuz bünyesinde yer alan ortaokul kısmında ise “Örgün Eğitimle Birlikte Hâfızlık Projesi” uygulanmaktadır. Ülkemizin her yerinden hafız olmak isteyen 4. sınıfı bitiren öğrenciler okulumuza müracaat edebilir. Ortaokul bölümünde öğrencilerimiz okul derslerinin yanında hafızlık eğitimi alma imkanına sahip olmaktadırlar. Okulumuz erkek öğrencilere hizmet vermektedir. 

 

 

 

 

BAĞIŞÇI ÖZGEÇMİŞİ

 

MUSA TOPBAŞ EFENDİ (1917-1999)

 

1917'de Konya Kadınhanı'nda doğdu.

Babası hayırsever bir tüccar olan Ahmed Hamdi Bey, annesi Âdile Hanım'dır.

Aile, Musa TOPBAŞ Efendi'nin doğduğu yıl İstanbul'a göç etti.

Böylece zengin bir eğitim ve öğretim imkânı bulan bu güzel sima, iki kanatlı bir tahsil çerçevesinde Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR'dan Kur'ân-ı Kerim, Mustafa Âsım YÖRÜK'ten Arapça ve dinî bilgiler, hattat Hamit Aytaç'tan hüsn-i hat dersleri aldı. Ayrıca Bekir Hâki YENER, Tâhirü'l-Mevlevî, Babanzâde Ahmed Naim, Ali Yektâ SARAÇ, Ömer Nasuhi BİLMEN gibi âlimlerin ve Mahmud Sami RAMAZANOĞLU gibi gönül insanlarının ders halkalarında kendini yetiştirdi. Zarif, faziletli, hakşinas ve cömertlik âbidesi hayırsever bir şahsiyet olarak ülkemizin gönül mimarları arasında yer aldı.

Gençlik yıllarında başladığı kumaş ticaretini babasının 1944'te vefatından sonra ağabeyi ve kardeşleriyle birlikte devam ettirdi.

İyi derecede Arapça ve Fransızca bilen Musa Efendi, hem kalem hem de kelâm erbabıydı. Hüsn-i hat sanatında da oldukça mahirdi. Gerek İslâm harfleri, gerek lâtin harfleri itibarıyla yazıları inci gibiydi. Ticarette de ibadette de yaşayış tarzı ve gayretleri öyleydi; inci gibiydi, yegane idi, örnekti. İyilik ve ahlâk âbidesiydi. Öyle ki, aralarında herhangi bir fark gözetmeksizin herkese, her hayır müessesesine ve faaliyetlerine destek olurdu.

Bu cümleden olarak;

İlim Yayma Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'nı kurdu. Bir ömür gariplerin, muhtaçların ve matemlerin civarında yaşamış olan bu şefkatli ve nurlu karakter, nesillerin de her bakımdan şahsiyetli yetişmesi sevdasıyla Kur'an Kursu, İmam-Hatip Okulu ve cami yapımlarında en önde koştu. İki oğlunu da imam hatipte okutan Musa TOPBAŞ Efendi;

"–On evlâdım olsa, onunu da imam hatip mektebine gönderirdim!" derdi.

Yaşadığı toplumu bütünüyle düşünen bir mes'uliyet hissi ile huzurevi ve hastane çalışmalarına da hassasiyet gösterirdi. Onun cömert kalbi, Balkanlar, Türkî cumhuriyetler, Güney Afrika ve dünyanın daha nice yerlerindeki nice gönülleri gösterişten uzak bir şekilde en güzel hayırlarla kucakladı. Bu yüzden kendisine «vefâ sahibi bir şahsiyet» denildi.

82 yıllık bir çınar misali 16 Temmuz 1999'da ebedî âleme göçen Musa TOPBAŞ Efendi, İstanbul Sahrâyıcedid Mezarlığı'nda medfundur.

Allah rahmet eylesin!...

 

Eserleri:

1. İslâm Kahramanları

2. Altınoluk Sohbetleri

3. Sultânü'l-ârifîn

4. Sohbetler

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.12.2021 - Güncelleme: 26.06.2023 11:43 - Görüntülenme: 817
  Beğen | 1  kişi beğendi